Sunday, December 15, 2013

Lue til nissen - med oppskrift

Det er ikke bare ungene som skal på nissefest i barnehagen som trenger nisselue, de som jobber i barnehagen må såklart også være korrekt antrukket! Treåringen kan fremdeles bruke nisseluen jeg strikket i fjor (og som jeg delte oppskrift på, den finner du her), så i år var det førskolelæreren i familien sin tur til å få ordentlig nisselue.

bilde (56)

Voksenluen er strikket på samme måte som barneutgaven, men i tynnere garn – litt fordi luen skal brukes inne, men mest fordi garnbutikken var utsolgt for rød Drops merino extra fine. Drops baby merino og Drops merino extra fine er to veldig like garn, forskjellen er at baby merinoen er tynnere. Begge garnene er kabelspunnet av fullstendig kløfri merinoull.

Jeg strikket til en som liker at luene sitter løst på, hvis du vil ha en tettsittende lue (eller dersom du strikker til et lite hode) velger du masketall som står før parentesene i oppskriften.
Garn: Drops baby merino. Du trenger 3 nøster.
Pinner: 2.5 og 3 (evt 3 og 3.5 hvis du strikker stramt)
Strikkefasthet i glattstrikk: ca 26 masker per 10 cm
Tallene før parentes er str S, tallene i parentes str L.
Luen strikkes rundt, først på rundpinne og etterhvert som du feller må du over på strømpepinner (evt magic loop).

Legg opp 120 (128) masker på pinne 2.5, og strikk vrangbord 2 rette – 2 vrange i fem centimeter. Skift til pinne 3, og strikk glattstrikk (det vil si at alle maskene strikkes rett) til luen er ca 18 cm lang, inkludert vrangbord. Deretter begynner du å felle. Strikk 5-6 omganger med glattstrikk mellom hver felleomgang, for å få en lang nisselue. Hvis du vil ha luen enda lenger strikker du flere omganger mellom hver felleomgang.

Det felles 4 masker på hver felleomgang, jevnt fordelt. Det vil si at du på første felleomgang strikker 28 (30) masker, 2 masker rett sammen, strikk 28 (30) masker osv. Strikk deretter 5-6 omganger glattstrikk, og på andre felleomgang strikker du 27 (29) masker, 2 masker rett sammen, og så videre. Det blir én maske mindre mellom fellingene for hver felleomgang.

Avslutt med å trekke tråden gjennom de siste 12 maskene, og fest alle trådendene godt. Lag dusk og fest den i luetuppen. Til en nisselue i voksenstørrelse går det med litt over to nøster, jeg brukte omtrent 115 gram Drops baby merino til størrelse L, inkludert dusk.

Oppskriften er registrert på Ravelry, du finner den her.

Og snøfnuggene? Siden vi foreløbig ikke har julesnø her i Bergen måtte vi lage den selv! Treåringen liker godt å perle (med hamaperler/nabbiperler), og mammaen må såklart perle litt hun også. Snøfnuggene er laget på små sekskantede brett, jeg perlet i vei og laget mønstre som ble til snøkrystaller. Ren terapi for et hode som liker symmetri! ;o) Kunstverkene strykes forsiktig (husk bakepapir mellom perler og strykejern!) sånn at perlene smelter sammen, heng snøfnuggene opp med tynn gulltråd, og så har man finfin pynt i vintervinduene – dét syns i hvertfall treåringen.

bilde (55)

10 comments:

 1. Jeg strikka barnelua di i fjor, og den passer i år også. Godt mønster!

  Ha en fin 3. søndag i advent!

  Klem

  ReplyDelete
 2. Flott nisselue og fin Facebook side du har.

  ReplyDelete
 3. Så lurt, mammaer må også se fine ut i skikkelig lue, ikke bare de små :)

  ReplyDelete
 4. Denne lue er så fin! Takk for at du deler oppskrift :)

  ReplyDelete
 5. Flott nisselue og så fint bilde du har tatt av den!

  ReplyDelete
 6. Slik MÅ jeg strikke meg!, men det blir til neste år! :)

  ReplyDelete
 7. Må ikke være tre år for å synes at snø-krystallene er fine! Og nisselue må man jo ha på denne tiden :)
  Ønsker deg og dine riktig god jul! Klem :)

  ReplyDelete
 8. Åhh - så fine snøkrystaller! Takk for godt tips. Og god jul til deg og dine :)

  ReplyDelete
 9. Da er lua ferdig. Strikket i Trysil superwash la opp 112 masker og startet med 6 omganger mellom hver felling 2 ganger så hver fjerde gang. Flott lue og tusen takk for oppskrift😊

  ReplyDelete

TUSEN TAKK for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! :)