Monday, November 10, 2014

Oppskrift: Dotty

Etterhvert er det mange som har spurt etter oppskrift på prikkelue, så her kommer den.

1-bilde 3 (8)

Barneluen passer til fireogethalvtåringen min (som bruker størrelse 6-7 år i klær, 116-122). Luen sitter ikke stramt, og jeg regner med den kan brukes noen år. Voksenluen passer mitt ganske gjennomsnittlige damehode, jeg liker at luene sitter løst på, samtidig som de må være lange nok til å dekke ørene skikkelig. Liker du rimelig tettsittende luer eller har et lite hode, og kanskje til og med strikker løst (eventuelt går litt opp i pinnestørrelse) så kan du nok bruke masketallet til barneluen.

5-IMG_2905-002

Vil du ha en større eller mindre lue er det lett å trikse til, husk bare at prikkemønsteret går over 6 masker. Vil du ha luen mer baggy strikker du lenger før du begynner å felle.

Garn: Drops baby merino, eller annet garn som gir deg riktig strikkefasthet. Du trenger 2 nøster, et i hver farge. Garnforbruk rundt 50 gram til voksenlue, litt mindre til barneluen.
Pinner: 2.5 og 3 (evt 3 og 3.5 hvis du strikker stramt, 2 og 2.5 hvis du strikker løst – sjekk strikkefastheten din.)
Strikkefasthet i glattstrikk med prikkemønster: 29 masker per 10 cm
Vær obs på at de fleste strikker strammere med tofarget mønster, så en ensfarget prøvelapp vil ikke gi samme strikkefasthet som mønsterstrikk.

Luen strikkes rundt, først på rundpinne og etterhvert som du feller må du over på strømpepinner (evt magic loop).

Legg opp 120 (132) masker på rundpinne 2.5. Plasser en maskemarkør ved omgangens start. Strikk vrangbord 2 rett – 2 vrang i tre (fire) centimeter, på pinne 2.5. Skift til tjukkere pinner. Strikk glattstrikk med prikkemønster (se diagram) til arbeidet måler ca 16 (19) centimeter, avslutt med runde fem eller ti i prikkemønsteret (ensfarget).

Strikk videre i hovedfargen. Nå skal du starte å felle. Tips: hvis du strikker løsere når du strikker uten mønster kan det være lurt å skifte til den minste pinnestørrelsen (samme som på vrangborden)!

KUN for den største størrelsen: Strikk 64 masker, strikk 2 sammen, strikk 64 masker, strikk to sammen. Du har nå 130 masker på pinnen. Strikk en omgang uten fellinger.

For begge størrelsene: strikk 10 (11) masker rett, strikk to masker rett sammen – repeter ut omgangen. Du har nå felt ti masker, og har 110 (120) masker på pinnen. Strikk en omgang uten å felle. Strikk 9 (10) masker rett, strikk to masker rett sammen – repeter ut omgangen. Strikk en omgang uten å felle. Fortsett å felle på denne måten på annenhver omgang, for hver felleomgang får du én maske mindre mellom hver felling. Når du har ti masker igjen på pinnen strikker du to masker rett sammen ut omgangen. Nå kan du velge hvordan du vil avslutte luen:

Vil du ha en liten hale med knute på, i toppen av luen? Strikk en 4-5 cm lang i-cord over de fem maskene, og slå knute på den. I-cord: bruk to strømpepinner. Strikk maskene rett, la dem gli fra venstre til høyre side på pinnen med garnet bak arbeidet, og strikk maskene rett en gang til, i samme rekkefølge. Gjenta til halen er passe lang. (Her finner du en video som forklarer hvordan du strikker i-cord.)

Ingen hale? Bryt tråden og trekk den gjennom de fem maskene.

Fest trådene, vask luen, ta den på og knips bilder som du legger inn på Ravelry så jeg får se! Legg (veldig) gjerne igjen en kommentar her hvis du strikker luen. Prikkeluen Dotty er registrert på Ravelry her.

 

Prikkemønster:

                       
@         @ @         @
@ @     @ @ @ @     @ @
@ @     @ @ @ @     @ @
@         @ @         @
                       
    @ @         @ @    
  @ @ @ @     @ @ @ @  
  @ @ @ @     @ @ @ @  
    @ @         @ @    

 

©tovrange.blogspot.com. Ikke kopier oppskriften for å publisere på blogg, forum eller andre steder. Å dele link til blogg og oppskrift er helt flott, men ikke ta kopi av oppskriften for å dele den. Oppskriften er kun til privat bruk.

 

9-Downloads26

17 comments:

 1. Jippi, dette har jeg ventet på lenge!

  ReplyDelete
 2. Hurra!! Ser ut til at jeg ikke får unna så mye husarbeid som jeg hadde tenkt i dag, men husarbeidet stikker jo ikke av... :D

  ReplyDelete
 3. Endelig!!! Denne har jeg ventet på. :-)
  Jeg bruker ikke Ravleriet til noe annet enn kjøp og lagring av oppskrifter, legger ikke ut bilder eller kommenterer noe. Så får finne en annen måte å gjøre det på. ;-)

  ReplyDelete
 4. Så fin! Fikk jammen lyst til å strikke en slik en jeg også:)

  ReplyDelete
 5. Herlig lue, takk for oppskrift!

  ReplyDelete
 6. Tusen takk for at du deler oppskrifta! Nå blir det nok noen julegaver her, for luene er så fine. Jenta di er kjempesøt i lua!

  God mandagskveld fra Ingunn

  ReplyDelete
 7. Så fin lue! Og takk for mønsterdeling, skal prøve å ha den i bakhodet når jeg blir tatt av luestrikkebasillen.

  ReplyDelete
 8. Tusen takk for super oppskrift på Dotty. En til vesla er ferdig og en til meg er strikket halvveis, he-he! Ser bare prikker :P

  Takk for at du deler. Ha en flott dag! ;)
  Ps - er @elishideout på IG ^_^

  ReplyDelete
 9. Jättesöt! <3
  Tusen Tack för mönster!! <3
  Med vänlig hälsning/ Ingrid G

  ReplyDelete
 10. English please.

  ReplyDelete
 11. Så fin lue. Den havner på mine pinner nuh.

  ReplyDelete
 12. Takk for flott mønster. Har strikket en lue til barnebarnet.
  Legger den ut på bloggen og linker hit :)

  ReplyDelete
 13. Mange takk. Enjoyed this pattern so much!

  ReplyDelete
 14. Mange takk for et flott mønster du deler med deg og jeg har nå strikket flere av disse men i annet garn og masketall. Men veldig flotte luer har det blitt . Så ta gjerne en titt hos meg og bedøm selv:-))

  ReplyDelete
 15. Heisann!
  Utrolig søt lue, tusen takk for at du deler mønster!
  Har akkurat strikket to stykker til minstefrøken og hun er veldig fornøyd. :-)

  Linda. :)

  ReplyDelete
 16. Is this available in English?

  ReplyDelete

TUSEN TAKK for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! :)